De wolven van Currumpaw

een aangrijpend verhaal uit het Wilde Westen / William Grill

Prachtig vormgegeven prentenboek, gebaseerd op het beroemde verhaal Lobo, de koning van Currumpaw uit het boek Wilde dieren die ik heb gekend van Ernest Thompson Seton. Na zijn jacht op de wolf Lobo in 1893 besloot Seton zijn leven om te gooien en zich voortaan te wijden aan het beschermen van de wolf. William Grill vertelt en illustreert dit waargebeurde verhaal met potloodtekeningen op een soms stripachtige manier. Dat maakt het op zich aangrijpend verhaal ook voor jongere lezers verteerbaar.

Een voorsmaakje vind je op de website van de auteur/illustrator https://williamgrill.co.uk/the-wolves-of-currumpaw

Dit informatieve prentenboek leent zich uitstekend om er met de klas mee aan de slag te gaan. William Grill schetst een erg natuurgetrouw beeld van het Wilde Westen op het eind van de 19de eeuw en staat stil bij de figuur van Ernest Thompson Seton die na de jacht op de wolf de rest van zijn leven wijdde aan de bescherming van de wolf en het behoud van de dieren in de Amerikaanse wildernis. Ook in België is de bescherming van de wolf actueler dan ooit sinds de intrede van Naya in Limburg in januari 2018. Meer info over wolven in België vind je bijvoorbeeld op https://www.animalrights.be/wolven-belgië, recente beelden van welpjes (de eerste sinds 150 jaar!) op https://youtu.be/AHUr3fhy7Zk. Voor informatieve boeken over wolven kan je hier terecht.

William Grill gebruikt uitsluitend kleurpotloden en vaak illustreert hij delen van het verhaal in stripvorm. Gebruik zijn tekeningen als inspiratiebron om de leerlingen zelf een verhaal in stripvorm te laten maken. Op zoek naar meer illustratoren die vaak potlood en krijt hanteren? Neem eens een kijkje in de boeken van Kitty Crowther, Rothaus Susanne Berner, Tom Schoonooghe, Guido Van Genechten of Annemarie van Haeringen.

Wolven spreken al eeuwen tot de verbeelding, vaak op een negatieve manier. Sta met de leerlingen eens stil bij de vele sprookjes waarin wolven de slechterik spelen maar wijs ze tegelijkertijd op de belangrijke rol die ze spelen in de voedselketen.
Het slotwoord van het boek waarbij wordt stilgestaan bij het belang van dierenbescherming en de rol van de wolf in ons ecosysteem biedt de perfecte aanleiding om ook in de klas aandacht te besteden aan het onderwerp.
In dezelfde vorm illustreerde en bewerkte William Grill de expeditie van Ernest Shackleton naar de zuidpool in Voettocht over het ijs, nog een aanrader…

‘De wolven van Currumpaw’, ‘Van wolf tot watje’, ‘IJsberen en andere draaikonten in de dierentuin’ en ‘Voettocht over het ijs’ zijn ook als Daisy-luisterboek beschikbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.