Leo Timmers

Leo Timmers hoeven we jullie waarschijnlijk niet meer voor te stellen maar omdat wij zo’n grote fan zijn, doen we het toch maar even. Timmers is illustrator en auteur van tal van prachtige prentenboeken waaronder Meneer René en Een Huis voor Harry. Zijn tekstloze boek Aap op straat werd door de New York Times zelfs tot een van de tien beste kinderboeken van 2019 verkozen! Maar nóg interessanter, Leo Timmers woont en werkt in Brussel (in Jette dan nog). En speciaal voor de Brusselse bibliotheken gingen drie Jetse ketjes Leo Timmers interviewen.

De werken van Leo Timmers kan je als kapstok of als aanzet gebruiken voor verschillende lessen en thema’s. Want je mag ze dan wel bij de prentenboeken vinden, door de verschillende lagen en thematieken, blijven zijn boeken interessant tot in het zesde leerjaar.

Thema verkeer
Timmers heeft tal van boeken waarin vervoersmiddelen de hoofdrol spelen. Ideaal leesvoer voor tijdens de week van de mobiliteit of als je met je klas de stad in trekt! Ga bijvoorbeeld samen op zoek naar een brandweerwagen, een bus, een tram of een cementmolen. En waarom geen bezoekje brengen aan Train world , Europalia of het Trammuseum?
Leuke boeken binnen dit thema van andere auteurs:

Thema surrealisme
Stap mee in het knotsgekke, surreële avontuur van Meneer René. Succes verzekerd bij kinderen van het derde kleuterklasje tot het derde of zelfs vierde leerjaar. Meneer René ontmoet in dit verhaal een magische man (mét bolhoed) die ervoor zorgt dat al zijn schilderijen echt worden. Zo kan Meneer René een villa, cruiseschip, een zwembad,… voor zichzelf schilderen. Maar stilaan mist hij toch zijn oude leventje. Wat zouden jouw leerlingen schilderen? Begrijpen ze meneer René?

Dit boek is de ideale introductie tot het werk van Magritte en andere surrealisten. Koppel er bijvoorbeeld ook een bezoek aan het Magrittehuis of het Magrittemuseum aan.
Andere leuke boeken binnen dit thema
Daarna kan je misschien aan de slag om zelf kunst te maken met de leerlingen? Boeken die je daarbij zouden helpen
Je kan dit thema ook introduceren door volgend zeer surreële filmpje, een samenwerking van Walt Disney en Salvador Dalí!

Thema migratie en vluchtelingen
Het eiland van Olifant is een perfect voorbeeld van zo’n boek met meerdere lagen. Na een storm op zee belandt Olifant op een eiland. Hij roept om hulp, en kijk, daar komt Muis al aanvaren. Olifant mag bij hem instappen, maar het bootje is veel te klein en breekt. Ook de andere dieren kunnen de schipbreukelingen niet redden. Een fantastisch prentenboek an sich voor kleuters, maar ook de ideale aanzet tot gesprekken over bootvluchtelingen, gastvrijheid en migratie.
Andere boeken binnen dit thema

Leo’s prentenboekentips
Speciaal voor de Brusselse bibliotheken tipt Leo Timmers zijn favoriete (prenten)boeken!
“Er zijn zo veel mooie prentenboeken, mijn lijstje zou er elke dag anders kunnen uitzien. Laat ik dus beginnen met titels en illustratoren waar ik vaak naar teruggrijp om ze beter te bestuderen. Ik hou van verhalen die visueel verteld worden, verhalen die eenvoudig zijn, maar die veel meer vertellen dan op het eerste gezicht lijkt. Jon Agee is zo’n rasechte prentenboekenmaker die telkens weer verrast.

Ik ben van opvatting dat een prentenboek liefst het resultaat is van de visie van één maker. Maar er zijn uiteraard uitzonderingen. De boeken van Mac Barnett en Jon Klassen bijvoorbeeld (Bas en Daan graven een gat, De wolf, de eend en de muis), zijn geweldig. Van hen ben ik enorme fan. Ik ontmoette de sympathieke Mac Barnett bovendien in New York toen mijn boek geselecteerd werd door the New York Times.”

Andere favorieten van Leo, en nog

Dyslexie

Wist je dat Leo Timmers dyslectisch is? Zo vertelt hij in de Boekenmarathon dat zijn lagere school één groot drama was en dat tekenen zijn uitvlucht was. Ondertussen schrijft hij zelf zijn eigen tekst bij zijn boeken. Misschien kan dit weetje wel een hart onder de riem zijn van een van jouw dyslectische leerlingen? En waarom niet eens klassikaal een tekstloos boek lezen? Zo staan de letters niemand in de weg. Laat je kinderen vertellen wat ze zien, je zal versteld staan van hoeveel details zij ontdekken!

© Sarah Beyens

Gaat het lezen moeilijk bij sommige leerlingen? Heb je leerlingen met dyslexie? Dankzij (gratis) Daisy-boeken kan iederéén genieten van populaire jeugdboeken, van tijdloze klassiekers, van leuke weetjesboeken en nog véél véél meer.
Met Daisy-boeken kan de leerling zelf de voorleessnelheid bepalen, hij kan erin bladeren zoals in een gewoon boek en de (gratis) Anderslezen-app onthoudt van elk boek waar het gebleven is.
Check ikhaatlezen.be (dyslexie), luisterpuntbibliotheek.be of informeer in je bib.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.