Brussel verstript!

Met zijn rijke geschiedenis en als boeiende hedendaagse smeltkroes is Brussel vanzelf een grote inspiratiebron voor schrijvers. Daarnaast zet ook zijn visuele schoonheid (of net niet) illustratoren en striptekenaars aan om Brussel als decor voor hun verhaal te gebruiken.

In deze beeldboeken komen verschillende thema’s aan bod die horen bij het leven in onze stad. Wij hebben er enkele uitgekozen waarmee je makkelijk in de klas mee aan de slag kunt.

Het leven in de stad

Bruss.
Brussels in shorts
Bruss. 2
Brussels in schorts

Literatuurhuis Passa Porta selecteerde voor elk ‘Bruss.’-boek tien striptekenaars die een tot twee weken in Brussel mochten verblijven. Tijdens die periode werkten ze een verhaal uit dat zich afspeelt op de plek waar ze logeerden. Sommige verhalen lijken zo van straat geplukt, bij andere is er heel wat fantasie aan te pas gekomen. Samen vormen ze boek vol uiteenlopende strips die zo de veelzijdigheid van Brussel tonen.

Welk verhaal zou jij vertellen als je een korte strip moest maken over de buurt waarin je woont? Een mogelijkheid om de wijken van Brussel door de ogen van je klasgenoten te ontdekken! Of welke verhalen zouden er ontstaan als jullie allemaal een strip zouden moeten maken die zich afspeelt op dezelfde plek, zoals de straat van jullie school?

Uitzicht met kamer
Mattias Ysebaert

In ‘Uitzicht met kamer’ geeft Mattias Ysebaert een inkijk in de eerste dagen op kot in Brussel van de eerstejaarsstudente Laura. Maar het verhaal gaat ook over grotere thema’s zoals zelfdoding en verlies.

Groen in de stad

Yasmina en de aardappeleters Wauter Mannaert

In 2019 bracht Brusselaar Wauter Mannaert de graphic novel ‘Yasmina en de aardappeleters’ uit. Het verhaal gaat over een 11-jarig meisje dat in de buurt van het station van Schaarbeek (en Trainworld) in een klein appartementje woont en heel graag kookt. Maar dan ontdekt ze dat de volkstuintjes in haar buurt plaats moeten maken voor een experimenteel aardappelveld…

De verhalen van Yasmina lezen even vlot als een klassiek stripverhaal zoals Jommeke maar hebben meer diepgang, humor en hebben Brussel als decor.

De ideale aanleiding om het in de klas te hebben over gezond eten, (moes)tuinieren en koken.

Yasmina
1. Het geheim van de chef Wauter Mannaert

Het boek was zo’n succes dat het vervolgd zal worden door vier dunnere strips waarvan de eerste al uit is.

Het eerste boek van Yasmina was een graphic novel en de vier volgende worden strips, wat is nu precies het verschil tussen die twee? In dit interview legt de tekenaar Wauter Mannaert uit wat volgens hem het verschil is en hij vertelt ook over waar hij zijn inspiratie haalde voor deze reeks.

https://www.bruzz.be/videoreeks/bruzz-radio/video-brussels-stripauteur-wauter-mannaert-maakt-stripreeks-yasmina

Wist je dat Wauter Mannaert een stripmuur van Yasmina maakte in Haren?

Migratie

De maagd en de neger Judith Vanistendael
De maagd en de neger 2
Judith Vanistendael

Migratie is een belangrijk thema in Brussel. De hoofdstad trekt mensen uit alle hoeken van de wereld aan om hier te werken, te wonen en te leven. Maar ook mensen die op de vlucht zijn en hier belanden in hun zoektocht naar een beter of veiliger leven. Wat gebeurt dan eigenlijk als je hier toekomt?  Elk verhaal is anders en in ‘De maagd en de neger’ volg je dat van Sofie en Abou. Sofie is een Brusselse studente economie en Abou is een politiek vluchteling uit Togo. De graphic novel is een boeiend vertrekpunt om het over thema’s als migratie, vluchtelingen, multiculturele samenleving en discriminatie te hebben.

En misschien is de titel van het boek ook een klasgesprek waard.

Cultuur in de stad

Hubert
Ben Gijsemans

In de strip van Ben Gijsemans volgen we een mysterieuze man op zijn wekelijkse hoogtepunt: een uitstapje naar de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB). Een ideaal boek om een uitstap naar een museum aan op te hangen of om het te hebben over Kunst. Het boek focust op details in schilderijen en kan aanleiding geven tot een speurtocht naar deze schilderijen in onze musea of een zoektocht naar welke details leerlingen aanspreken in kunstwerken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.