Mijn jaar in een tent

Mijn jaar in een tent” is een vlot lezend verhaal over Zwaan, een meisje van twaalf dat zichzelf een bangerik vindt. De leerkracht van Zwaan organiseert een challenge-week om geld in te zamelen. Zwaan wil zich inzetten voor kinderen in vluchtelingenkampen. Als challenge kiest ze ervoor om buiten in een tent te slapen. Niet voor een week, maar voor een jaar.

Dit boek zet kinderen aan tot nadenken. Wat kan ik bereiken als ik mijn eigen grenzen verleg? Zwaan had er evengoed voor kunnen kiezen om een week in een tent te slapen, of zelfs slechts één nachtje. Door zichzelf in die mate uit te dagen bereikt ze veel meer.

Tiny Fisscher schrijft heel empathisch vanuit het kind en weet in dit vlot lezende boek ook heel wat kleinere thema’s binnen te smokkelen, zoals verschil in opvoeding/familie, pesten, het overwinnen van angsten, socio-politieke meningsverschillen, klein activisme, terug naar de natuur, nadenken over jezelf, rouwverwerking en de rol van betekenisvolle verhalen. Fisscher klinkt nergens belerend. Ze schept levendige, geloofwaardige personages die rijk zijn aan variatie. Ze heeft geen sensationele situaties nodig om het dagboek van Zwaan die een jaar in een tent in de tuin gaat wonen boeiend te houden.

Lestip: Laat kinderen zelf een goed doel en een actie bedenken. Misschien kunnen ze hun zelfbedachte actie ook echt uitvoeren om geld op te halen voor een goed doel?

‘Mijn jaar in een tent’ is ook als Daisy-luisterboek verkrijgbaar.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.