Ssst! De tijger slaapt

Dit fijne prentenboek is oorspronkelijk in het Engels uitgegeven als Don’t wake up the Tiger! en mooi vertaald als Ssst! De tijger slaapt is van de hand van de Duitse Britta Teckentrup. Sinds 2020 is een nieuwe editie beschikbaar, in klein kartonformaat.

Wat maakt dit prentenboek nu zo speciaal? Altijd moeilijk om daar precies de vinger op te leggen. Maar hier is het ongetwijfeld de combinatie tussen heldere verhaallijn, duidelijke taal, functionele interactiviteit en kleurrijke illustraties. Meer moet dat niet zijn…

Raken de dieren voorbij de tijger…

Waarover gaat dit boek? De ooievaar, de vos, de kikker, de schildpad en de muis zijn iets van plan, maar daarvoor moeten ze over de tijger. En die slaapt. Raken ze voorbij de tijger zonder haar wakker te maken?

Het geweldige aan het boek is dat de lezer/luisteraar de dieren telkens moet helpen om aan de overkant te geraken, door te aaien, te blazen, te zingen, te wiegen… De interactie zit dus helemaal ingebakken in het verhaal. De tekst en de typografie helpen je als voorlezer ook om de spanning op te bouwen: veel korte zinnetjes en klanknabootsingen (swoesssjj, uh-oh) en dikker tot heel dik lettertype.

Dit boek biedt ongelofelijk veel verwerkingsmogelijkheden: het verhaal naspelen met papieren figuren of met poppen, slaapliedjes uit verschillende culturen sprokkelen, bewegingstussendoortjes, knutselen met ballonnen en feestvlaggetjes tot samen een taart bakken… Of de leerlingen van pakweg de 5de of 6de het verhaal als toneeltje laten brengen bij je kleuters? Een leuke en interessante muzische activiteit voor de oudere leerlingen en een feest voor de kleuterklas!

En van dit ene boek rol je natuurlijk zo in een hele reeks andere boeken…

  • Weetboeken over dieren, over tijgers bijvoorbeeld
  • Prentenboeken met dieren in de hoofdrol, met de boeken van Max Velthuijs als grote model
  • Verjaardagsverhalen
  • En natuurlijk ook… Casper en Hobbes

Terug naar De tijger slaapt met een laatste tip : ga eens kijken naar de zovele andere, geweldige boeken van Britta Teckentrup, geschreven voor heel verschillende leeftijden (van peuter tot tiener): weinig prentenboekenauteurs die zo’n breed palet bespelen… Op haar website vind je info over haar werk. En in de Brusselse bibliotheken vind je natuurlijk heel veel van haar werk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.