Anansi de spin

Over Slavernij…

De vertellingen over de spin Anansi zijn al heel erg oud. Ze werden voor het eerst verteld door het Akanvolk in Ghana. Tussen 1550 en 1700 werden heel veel mensen uit het westen van Afrika (dus ook uit Ghana) uit hun dorpen meegenomen en naar het Caribisch gebied gebracht om daar te werken als slaven op de plantages. Het was een hard leven met veel ontberingen en geweld. Het enige wat de slaven mee konden nemen van hun eigen cultuur waren hun liedjes en verhalen. Anansi, een kleine spin die de sterkere dieren steeds te slim af is, groeide uit tot het symbool van het verzet tegen de brute onderdrukker. De vertellingen boden ook troost tijdens de lange nachten ver van huis. Zo werd de spin bekend in het hele Caribische gebied en zelfs in het zuiden van de Verenigde Staten.

Het is vooral de geschiedenis achter deze verhaaltjes die aanspreekt. De kleine slimme held die de ogenschijnlijk onaantastbare grote dieren toch te slim af is spreekt ook al eeuwen tot de verbeelding. Het doet natuurlijk ook denken aan andere kleine helden in de wereldliteratuur. Denk maar aan het verhaal van David en Goliath of dichter bij huis Brabo en Antigoon.

De verhalen zijn niet enkel voor de kleinsten en dus ideaal om samen met je kind te lezen. De dynamische tekeningen van Moldybyrd Studio en de heldere manier waarop Iven Cudogham het verhaal vertelt komen het best tot zijn recht op de vertelplaten van de Kamishibai maar zijn ook gewoon als prentenboek te vinden.

Wat dacht je bijvoorbeeld van deze? Anansi de spin en de gulzige tijger is een knotsgek verhaal over een (je raadt het al) gulzige tijger die al het eten opeet van de dieren in het bos. Daar kan Anansi niet mee lachen en ze besluit hem te straffen… De uitgeverij heeft het verhaal ook digitaal tot leven gebracht in een filmpje. Bekijk zeker ook de mooi uitgewerkte website rond dit personage met extra uitleg over de personages, spelletjes, nog meer filmpjes en toegang tot uitgewerkt lesmateriaal.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de slavenhandel in West-Afrika en de slavernij in het Caribische gebied? Dan is het historische stripverhaal Quaco (vanaf 9 jaar) misschien wel iets voor jou. Slavernij: van Afrika naar Amerika (vanaf 11 jaar) is dan weer een goed weetboek over deze thematiek. Natuurlijk kan je nog veel meer doorlezen, kijk meer eens op dit lijstje.

‘Slavernij: van Afrika naar Amerika’, ‘De honderd waterputten van Salaga’ en ‘Anansi’s web’ zijn ook als Daisy-luisterboek beschikbaar.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.