De Kamishibai

Het woord ‘Kamishibai‘ komt uit het Japans en betekent ‘papieren theater’. Het is een eeuwenoude verteltraditie die teruggaat tot de 12de eeuw in de Boeddhistische tempels in Japan. Daar vertelden de monniken moraliserende verhalen aan de vaak ongeletterde bevolking door middel van grote prenten. De jaren 1930 maakten de theaters plots superpopulair in Japan. Deze waren tijdens tijden van economische tegenspoed immers vaak het enige vertier dat de lijdende bevolking nog kende. Bevestigd op de bagagedragers van fietsen werden ze gebruikt door rondreizende vertellers die aan hun publiek niet alleen verhalen maar ook snoep verkochten. Op het hoogtepunt zaten er dagelijks zo’n 5 miljoen mensen voor een Kamishibai! Het was pas met de opkomst van de televisie dat de populariteit verminderde. Manga en anime vloeiden voort uit deze traditie.

De laatste jaren kende deze klassieke manier van vertellen een heuse revival en kwamen de verteltheaters ook in onze contreien aan de oppervlakte. Een belangrijk rol speelde daarbij het Kamishibai ABC huis. Enkele uitgeverijen sprongen ondertussen op de kar en maakten van hun mooiste prentenboeken vertelplaten. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de websites van uitgeverijen  De Eenhoorn en Van Driel. Daar vind je een brede selectie voor alle leeftijden. In verschillende Brusselse bibliotheken kan je zowel vertelkastjes als vertelplaten uitlenen.

Vertelplaten zijn gelijkaardig maar toch heel anders dan een gewoon prentenboek. Ze zijn heel handig in gebruik. De prenten zijn los en in A3-formaat en worden in een houten verteltheater gestopt. Voordat de voorstelling begint, zet je de platen klaar achter het gesloten gordijn. Zodra het vertelkastje open gaat ziet het publiek de eerste afbeelding. Zo gaat de verteller door het verhaal heen. De grote platen maken dat het een heel sociaal gegeven wordt en dat mensen samen kunnen genieten en reageren. Een voorbeeldje van hoe zo’n magische vertelling er uitziet vind je hier.

Wil je graag leren hoe je deze manier van vertellen eigen kan maken? Op website van Iedereen Leest kan je hiervoor terecht. Auteur en leesbevorderaar Inge Umans schreef ook een laagdrempelig en helder handboek getiteld Aan de slag met Kamishibai met veel tips en previews van een vijftiental verhalen.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.