Dystopische literatuur op het geschiedenisrek?

Iedereen is wel in meer of mindere mate geaffecteerd door de Corona crisis, die als een mokerslag aankwam die bewuste maand maart 2019. Onder bibliothecarissen was in het kader van die andere crisis (klimaat) al een meme de revue gepasseerd waarin werd geopperd de boekenplank dystopische fictie te verhuizen naar de geschiedenisplank. Die meme kwam nu wel erg griezelig dichtbij.

Ik voelde me zelf ook vaak niet lekker tijdens de pandemie: angstig, gealiëneerd,… De toekomst leek soms erg donker. Een vriendin raadde me aan te luisteren naar het luisterboek ‘Kinderen van Moeder Aarde’ van Thea Beckman. Dat had haar getroost op moeilijkere dagen. Ik luister geregeld een boek, het is rustgevend en een makkelijk en mooi alternatief voor een film of een serie. (Hier vind je luisterboeken voor + 15-jarigen).
Zo begon ik dus te luisteren naar dat welbewuste eerste boek uit de Toekomsttrilogie. Ondanks het feit dat ik een fervent lezer was toen ik jonger was, was ik nooit een grote Thea Beckman-fan. Ik vond het te Nederlands en de boeken leken me een hoog geitenwollensokkengehalte te bezitten. Voor dat geitenwollensokkengehalte valt iets te zeggen, maar toch heb ik deze trilogie erg graag ‘gelezen’. Beckman schrijft heel vlot en goed. De karakters zijn mooi uitgewerkt. Bovendien stemt de spanningsopbouw in dit boek die grotendeels voortkomt uit het verschil in levensvisie tussen de Badeners (techniek/cultuur voorop) en de Thulenen (natuur boven alles) je serieus tot nadenken. Vooral omdat dit debat nog steeds heel actueel is.

Om even kort een beschrijving te geven: “Na een grote natuurramp zijn grote delen van de wereld weggevaagd. Waar vroeger Groenland was, is na duizenden jaren een nieuwe beschaving ontstaan die ‘Thule’ heet. Het is een paradijselijke samenleving geworden, de ‘Thulenen’ leven in harmonie met de natuur en zouden nooit iets doen wat Moeder Aarde schade zou toebrengen. Ze weren daarom ook machines, techniek en alles wat de aarde vervuilt. Wat ook opvalt is dat de vrouwen de machts-en handelsposities bekleden. Maar op een dag komt er een boot met ontdekkingsreizigers uit het Westen…”

Blijkbaar ben ik niet de enige die zijn toevlucht zocht tot dystopische literatuur. Het is een hot topic de laatste jaren en vooral onder de young adult! Hierbij vind je een lijstje met een aantal die zeker mijn verbeelding al prikkelen. Deze vakantie lees ik nog ‘Dor’ van Neal en Jarrod Shusterman… Spannend!

Lotte, bibliotheekmedewerker in bib Joske (Sint-Joost-ten-Node)

Tip: “Tsunami” bestaat ook als daisy luisterboek, voor wie het moeilijk met lezen heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.