Monsters en Fabeldieren

Al in de oudste verhalen vind je monsters, fabeldieren en vreemde wezens. Ze zijn niet weg te denken uit de mythologie, sprookjes en volksverhalen en vinden vlot hun weg naar kinderboeken en romans. Ze intrigeren en spreken onze verbeelding aan of zijn onbekend en mysterieus met een randje gevaar. Geen wonder dat ook vandaag er talloze kinderboeken vol mee zitten. Hier vind je een lijstje

Echt? Niet echt? Ooit echt geweest?

Misschien leeft er in de donkere diepte van de onontdekte zee toch een kraken of ander onbekend monster? Is die enge buurman die mij doet bibberen als ik hem zie misschien een vampier? Monsters en fabeldieren prikkelen onze fantasie, ze zijn niet enkel een perfect onderwerp voor boeken en films maar ook een boeiend en dankbaar onderwerp voor een kringgesprek. Zet je leerlingen in 2 of meerdere kleine gesprekskringen, voorzie wat prikkelende vragen en laat hen op een informele, speelse manier aan hun taalvaardigheid werken. Benadruk aan de start van het gesprek dat er geen juist of fout is, het is geen debat of discussie, iedereen heeft recht op een eigen mening over monsters en fabeldieren. Laat je leerlingen nadenken over de oorsprong van de verhalen en monsters of moedig hen aan om te fantaseren. Waren er ooit echt monsters maar zijn ze uitgestorven? Hoe komt het dat er over de hele wereld in zoveel oude verhalen draken voorkomen, hebben ze allemaal hetzelfde monster uitgevonden of hebben draken ooit bestaan? Waarom verzinnen mensen monsters of fabeldieren?

Wetenschappelijk werk over fantastische wezens

Niet enkel leesboeken staan bol van fabeldieren of monsters, ook bij de non-fictie boeken kan je ze uitgebreid terugvinden. Encyclopedieën vol fabeldieren of een handleiding voor het verzorgen van monsters, het bestaat allemaal. Laat de leerlingen zelf fabeldieren verzinnen. Vouw een blad in 3 en teken in het bovenste deel een hoofd, laat de lijntjes doorlopen op het tweede deel van het blad maar plooi het hoofd om zodat je het niet kan zien. Geef je blad door aan een volgende tekenaar die een lichaam tekent, plooi het blad nog eens om en laat een derde tekenaar poten tekenen. Wedden dat je een heel nieuw wezen hebt uitgevonden? 

Als je genoeg nieuwe monsters hebt gemaakt kan je je eigen encyclopedie samenstellen, vermeld bij elk wezen wat interessante informatie; waar ze leven, wat ze eten, hoe ze jagen, waar ze slapen en hoe ze zich voortplanten. Misschien kan je hen zelfs een spreekbeurt laten geven over een (zelf verzonnen) fabeldier. 


Leerlingen met leesmoeilijkheden in de klas? ‘Het geheim van Gargantis’, ‘Mus en kapitein Kwaadbaard’, ‘Het land van Raas’ en ‘Fabeldieren : over draken, eenhoorns, griffioenen en veel meer’ zijn ook als Daisy-luisterboek beschikbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.