“Je lot in eigen handen nemen”

Stiefzus is een prachtige hervertelling van het sprookje Assepoester door bestsellerauteur Jennifer Donnelly. In deze fantasy zet ze het beroemde sprookje op zijn kop. Het verhaal begint met de stiefzusters Tavi en Isabelle die hun voeten verminken om het glazen muiltje te passen dat de prins heeft meegebracht. Dit loopt natuurlijk helemaal mis en zo trouwt stiefzus Ella met de prins.

Vanaf hier verandert het verhaal helemaal en wordt het verteld vanuit het perspectief van Isabelle.  Beide stiefzussen blijven  achter bij hun moeder en terwijl Tavi zich stort op haar droom, de wetenschappen, is het vooral Isabelle die overmand wordt door bitterheid. Isabelle is  namelijk boos op een wereld die geen waarde hecht aan vrouwen als ze niet mooi zijn. Twee extra aspecten in het verhaal verhogen de spanning zoals de dreiging van de dictator Volkmar die heel Frankrijk wil veroveren desnoods door massamoord. En een tweede waarin de oude vrouw Lot, één van de schikgodinnen, het opneemt tegen de jonge man Fortuin, ook‘Geluk’ genoemd, die ervan overtuigd is dat Isabelle met zijn hulp haar leven terug een positieve wending kan geven. Langzamerhand ontdekt Isabelle dat ze niet mooi hoeft te zijn. Als kind  was ze  dapper, strijdlustig, een echte heldin. Wanneer ze de stukjes van zichzelf terugvindt en alle obstakels kan overwinnen zal ze pas gelukkig worden.

‘In de geschiedenisboeken staat dat koningen, hertogen en generaals oorlogen beginnen. Geloof het maar niet. Wij beginnen ze, jij en ik. Elke keer als we ons afwenden, zwijgen, erbuiten blijven, ons gedragen.’

Donnelly bouwt het verhaal in korte krachtige hoofdstukken op waardoor de plot van het boek vlot ontwikkeld is.  Verschillende personages verschijnen in het verhaal zodat Isabelle met hun hulp kan veranderen. Uiteindelijk bepaalt Isabelle haar lot zelf waardoor ze terug gelukkig kan worden en met vol vertrouwen de wereld tegemoet gaat.

Dit verhaal is een mooie aanzet om in de klas het thema feminisme te bespreken. Het is origineel en laat de lezer meegroeien met Isabelle die voor haar eigen geluk opkomt. Wie je bent, wat je wil, of je knap bent of niet, iedereen is belangrijk.

Wil je nog meer boeken over dit thema lezen? Grasduin in de leeslijst en je vindt zeker een leuk boek!

Thema: het feminisme

In een nabij verleden verschenen er vooral jeugdverhalen over jongens als helden. De laatste jaren zijn er steeds meer young adult verhalen verschenen met een feministische inslag. Men kan zich afvragen waarom dit zo lang geduurd heeft. Heel lang werden vrouwen als ‘anders’ bestempeld waardoor ze een andere rol en plaats hadden in de maatschappij dan de mannen. Zij waren minder goed opgeleid, konden niet erven, hadden geen loon en mochten geen eigendom hebben waardoor ze niet volwaardig konden deelnemen aan het openbare maatschappelijke leven. Ze hadden zelfs geen kiesrecht. Er was toen geen sprake van “opkomen voor je rechten’! Gelukkig hebben er in ons kleine landje altijd vrouwen bestaan die toch gingen studeren en opkwamen voor hun rechten zoals Isala Van Diest, de eerste vrouwelijke dokter in de geneeskunde (1884) en Paule Lamy, de eerste vrouwelijke advocate(1922). Sint Joost was dan weer de eerste gemeente met een vrouwelijke politieagente in 1955. En In 1958 startte in Brussel de eerste vrouwelijke werkneemster bij de Belgische spoorwegen. In de huidige maatschappij hebben vrouwen genoeg ruimte om te worden wat ze willen.

Meer over Brusselse vrouwen in “https://www.masereelfonds.be/activiteiten/brusselse-vrouwen-in-mannenberoepen-in-de-19e-en-20e-eeuw/mannenberoepen”

‘Stiefzus’ van Jennifer Donnelly en ‘Yes, baby’ van Marie Lotte Hagen en Nydia Van Voorthuizen zijn ook als Daisy-luisterboek verkrijgbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.