Victor leest een Daisy-luisterboek en groteletterboek van de Leesjury

Victor leest Daisy-luisterboeken en grootletterboeken

Victor (11) is een echte boekenwurm en verslindt het ene boek na het andere. Toch is dat niet vanzelfsprekend: hij is slechtziend en gedrukte boeken lezen is erg moeilijk. Dankzij Daisy-luisterboeken en boeken in grootletterdruk van Luisterpuntbibliotheek kan Victor toch genieten van boeken en neemt hij deel aan de Leesjury.

Victor leerde Daisy-boeken kennen in de bib van Oudergem. Door een genetische aandoening is Victor erg slechtziend en kan hij geen gewone, gedrukte boeken lezen. De medewerkers van bib Oudergem zijn goed op de hoogte van de werking van Luisterpunt en toonden Victor hoe de Anderslezen-app werkt. Met deze gratis app lees je de duizenden Daisy-luisterboeken op je tablet of smartphone. De bib maakte voor Victor zo een wereld van verschil!

Hij is een echte veellezer en houdt het meest van verhalen vol fantasie, zoals Harry Potter, maar hij is ook fan van informatieve boeken over de natuur, over wetenschap, de ruimte, … De weetjesboeken van Mathilda Masters vindt hij fantastisch!

Iederéén doet mee met de Leesjury!

Victor in de studio van Luisterpunt met het boek 'Mijn jaar in een tent'

Victor ziet de bibliotheek van Oudergem als “een tweede thuis”, hij neemt graag en veel deel aan de activiteiten. Zo is hij ook lid van de Leesjury in de bib. De Leesjury is de grootste boekenjury voor kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel. Ze komen samen om over de boeken te praten. Als je als jurylid alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen, mag je stemmen door jouw eigen top 6 of 8 samen te stellen. Alle stemmen worden verzameld en geteld. De deelnemers kiezen dus helemaal zelf het beste jeugdboek voor hun leeftijdsgroep!
6 of 8 boeken lezen is voor veel kinderen een uitdaging, maar niet voor Victor: het ene na het andere boek jaagt hij erdoor!

Elk jaar zorgt Luisterpunt ervoor dat de boeken van de Leesjury bij de start van het leesjaar beschikbaar zijn in Daisy-luistervorm, wat later zijn ze ook in groteletterdruk beschikbaar. De bibliotheek van Oudergem bestelt de groteletterboeken voor Victor (gratis) bij Luisterpunt: hij luistert naar het Daisy-boek met de Anderslezen-app en volgt mee in het groteletterboek.

Victor aan het woord …

Maar genoeg óver Victor, we laten hem graag zelf enthousiast vertellen over boeken en hoe hij leest. Tijdens een bezoek aan Luisterpunt dook hij trouwens zélf de studio in om een deel van een boek in te lezen … Je hoort en ziet hem aan het werk!

Meer info

Leestips van Victor

‘Het jaar van Victor’ van Aby Hartog

Op oudejaarsavond kijkt de 10-jarige Victor vooruit. Hij hoopt dat het een fantastisch jaar wordt. Maar het begint niet best: hij verbrandt zijn vingers aan het vuurwerk, en vlak daarna breekt hij zijn arm op de circusclub. Niet veel later wordt zijn vader ontslagen, en maken zijn vader en moeder steeds meer ruzie. Als zijn ouders na een tijdje besluiten om apart te gaan wonen, staat het leven van Victor en zijn iets jongere zusje geheel op zijn kop. Met pijn, medeleven, vrolijkheid, woede, verdriet, liefde en soms een leugentje baant hij zich een weg door zíjn jaar, het jaar van Victor.

De Leesjury-boeken

‘De juwelendief’ van Sam Sedgman en M.G. Leonard.

Alex heeft echt zijn oom niet nodig als oppas, maar toch moet hij met de reisjournalist mee op de laatste reis van stoomtrein de Hooglanden-expres. Ook het Britse koningshuis is van de partij. Dan ontdekt Alex een verstekeling aan boord. Heeft die iets te maken met de kostbare juwelen die verdwijnen, of is er meer aan de hand? Geen van de volwassenen lijkt op het goede spoor te zitten, en dus is het aan Alex om de waarheid boven tafel te krijgen.

‘Fort Fiktori’ van Mark Tijsmans

1916. Zomer. West Vlaanderen, in een dorpje aan de IJzer. Twee jongens. Twee neefjes. Tussen kind zijn en groot worden in. Hun leven draait om de boerderij, werken op het veld, de school met veel te strenge nonnen, en de mis dienen bij een pastoor die denkt dat hij God de vader zelf is. Maar gelukkig ook om zwemmen in de rivier. En dansen met pasgeboren kalfjes. Het dorpsleven wordt overschaduwd door de Grote Oorlog: Duitse soldaten op zoek naar een Engelse spion die ze niet kunnen vinden. Waar de dorpsbewoners voor boeten! Langzaam veranderen de twee jongens van toeschouwers aan de zijlijn in actieve deelnemers die het verloop van het verhaal mee zullen bepalen.

‘Briefjes voor Pelle’ van Marlies Slegers

Pelle is hoogbegaafd en weet alles. Als hij te veel verdriet voelt, somt hij graag feiten op in zijn hoofd. Dat mieren een vlot kunnen bouwen om een overstroming te overleven. Dat er een naam bestaat voor de angst dat er pindakaas aan je gehemelte blijft plakken. Dat soort dingen. Op een dag, een jaar na het overlijden van zijn vader, krijgt Pelle een schoenendoos die gevuld met is grotere en kleinere briefjes en ingepakte voorwerpen. Op de briefjes staan opdrachten. Pelle is vastbesloten alles uit te voeren.

‘Mijn jaar in een tent’ van Tiny Fisscher

Voor een challenge-week die meester Sinan op school organiseert, besluit de elfjarige Zwaan geld op te halen voor kinderen in vluchtelingenkampen. Als uitdaging kiest ze ervoor om in een tent in de achtertuin te gaan slapen. Dat is niet de minste uitdaging, want ze wonen heel afgelegen, en dat terwijl Zwaan met angsten worstelt – angsten die ze graag wil overwinnen. Nog voordat ze aan haar challenge begint, besluit ze die langer te laten duren dan een week: een jaar, zelfs. Het wordt een eng, moeilijk, spannend, bizar maar ook mooi en leerzaam jaar. En dat in een bijzondere tent, die alles te maken heeft met een dramatische gebeurtenis van twee jaar daarvoor …

Dit boek kwam eerder al aan bod op Op Brusselse Leest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.