Het Bovenste Beste Boek

Onlangs verscheen een nieuw jeugdboek met de allitererende titel “Het Bovenste Beste Boek”. Ken je het nog niet? Lees dan snel verder…

Een sterke man is aan het jongleren met de ballen van het Atomium. De ballen vliegen heel hoog in de lucht. De sterke man gooit één bal naar een verre planeet. Het is de bol waarin net een slaapfeestje bezig is. De bal stort neer op de planeet…

Zo begint een van de 29 verhalen in het Bovenste Beste Boek. Herken je de stijl al? Zo recht op doel af, alle spanning en verrassing recht in het gezicht van de lezer. Eenvoudig en duidelijk recht-toe-recht-aan taalgebruik die je volledig in het verhaal meezuigen. Helemaal geschreven vanuit het perspectief van de jonge lezer. En dit verhaal met als titel “Het lieve en het stoute monster” is geen uitzondering. Neen, integendeel: de hele bundel ademt dezelfde présence en dwingendheid die de lezers bij hun nekvel pakt en hen doet verder lezen tot het einde. Er is gewoon geen andere keuze.

Wie is de auteur van deze bestseller, vraag je je af. Ken ik hem of haar?

Jazeker! Tijd voor de onthulling…

De cover van het Bovenste Beste Boek

De ondertitel maakt alles duidelijk. Het Bovenste Beste Boek is een verhalenbundel geschreven door Brusselse kinderen. 571 kinderen uit 29 tweede leerjaren van Brusselse scholen, die niet alleen hun verhaal samen bedachten en samen schreven maar er ook tekeningen en kijkdozen bij maakten. De bundel bestaat dan ook uit 29 gekke, verrassende, spannende verhalen rond het thema “Feest”. 29 verhalen zoals alleen kinderen ze kunnen schrijven: spontaan, recht uit het hart en recht voor de raap. Met een verbeeldingskracht om jaloers op te zijn. In een taal die kristalhelder en uitgepuurd is.

Tijdens het maakproces werden de kinderen eerst begeleid door illustrator Marjolein Pottie (de conceptfase) en nadien kregen ze het bezoek van acteur Bert Vannieuwenhuyse in de rol van “boekenbouwer” (de schrijffase). Vervolgens gingen de teksten naar grafisch ontwerper Désirée De Winter. Dan volgde de druk. En tenslotte de apotheose: de plechtige boekvoorstelling in de bibliotheek.

Het Bovenste Beste Boek is het resultaat van een fijne samenwerking tussen Brusselse scholen, bibliotheken en gemeenschapscentra. Alle info over de aanpak (met foto’s en filmpjes) en de partners vind je op de projectwebsite. En het boek kan je intussen al in de meeste Brusselse bibliotheken lenen.

Reken maar dat de kinderen dit boek graag zullen lezen (of voorgelezen worden)… Op naar de bibliotheek dus om dit unieke boek in de klas te halen!

Het Bovenste Beste Boek is een project binnen Leesrijk Brussel, een tweejarige traject gesubsidieerd door Onderwijs Vlaanderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.