Reis rond de wereld in 10 boeken

Zodra de natuur begint te botten, barsten, bloeien, stijgt ook de reiskoorts: reisbrochures worden ingeslagen, reisgidsen uit de bib gehaald, en internetsites geraadpleegd. Waar gaan we deze zomer eens naartoe? In de klas kun je op reis gaan in boeken. Zalig verdwalen in non-fictie zoals atlassen, landenboeken, en fotoverzamelingen of zorgeloos op trot gaan in fictie die zich ergens op een specifieke locatie ontspint. In het voetspoor van Jules Verne nemen we je mee op een reis rond de wereld, niet in 80 dagen, maar in 10 boeken, 10 haltes verspreid over de vijf continenten. Goeie reis! Gute Reise! Bon voyage! Safe travels! Trevlig resa!

ÉÉN
Voor het eerste boek vlieg je de Atlantische Oceaan over naar New York. The big apple is het decor voor DE GOEDE DIEVEN van de Britse Katherine Rundell.

KORT
Amerika, 1920: Vita wil haar opa’s gestolen huis terugkrijgen door de grootste overval ooit te plegen. Ze smeedt een extreem gevaarlijk plan met een jonge zakkenroller en twee circusjongens.

TAG
maffia, circus, vriendschap, durven

QUOTE
“New York klom boven de mist uit, groot, grijsblauw en mooi, zo mooi dat Vita naar de boeg werd getrokken om beter te kunnen kijken.” (blz. 8)

EXTRA
De goede dieven op Instagram Lees Nou
Een grappige manier om kinderen zelf een boek te laten voorstellen.

TWEE
Van Noord-Amerika zak je af naar Zuid-Amerika en meer bepaald naar Peru voor “een ongelooflijke reis van de Andes naar het Amazonegebied”. Die wordt aangrijpend uit de doeken gedaan in DE VERLOREN BLOEM VAN DE SJAMAAN, het laatste deel van wat de Italiaanse schrijver Davide Morosinotto zelf een bizarre trilogie noemt.

KORT
Laila, een Finse diplomatendochter, hoort in ’t ziekenhuis in Lima dat ze ongeneeslijk ziek is en dat haar lichaam snel zal aftakelen. Als ze in het hospitaal de jongen El Rato leert kennen die haar vertelt over een wonderbloem in het Amazonewoud, loopt Laila met El Rato weg om de mysterieuze plant te gaan zoeken. Ze gelooft dat die haar misschien zal kunnen genezen.

TAG
sjamaan, je lot accepteren, avontuur, mysterie

QUOTE
“Om alles te leren over sjamanen reisde ik naar de stad Iquitos […] Met een kano trok ik diep het bos in, waar ik van sjamaan Mariano leerde over zijn rituelen.” (Davide Morosinotto)

EXTRA
De vertalers over De verloren bloem van de sjamaan

DRIE
In Zuid-Amerika scheep je in voor de oversteek naar Afrika. Daar ga je aan wal in Zuid-Afrika voor EEN MOOIE DAG OM IN EEN BOOM TE KLIMMEN, een avontuur van de Zuid-Afrikaan Jaco Jacobs.

KORT
Marnus voelt zich onzichtbaar tussen z’n oudere en z’n jongere broer. Dat verandert helemaal als hij op een mooie dag besluit om het onbekende meisje Leila te volgen die in een witkaree klimt om te voorkomen dat die boom gekapt wordt.

TAG
engagement, milieu, opkomen voor jezelf, zijn wie je bent

QUOTE
“Voor de duizendste keer wou ik dat ik mijn telefoon bij me had, om te kunnen zien hoe laat het is en ten minste spelletjes te kunnen doen om de tijd door te komen. Maar de batterij zou waarschijnlijk toch al leeg zijn, want ik heb de oudste telefoon bij ons thuis. Ik denk dat Noach op de ark een Nokia had zoals ik.” (blz. 49)

EXTRA
Boekentrailer in het ZuidAfrikaans

VIER
In de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria begint meteen al de volgende expeditie. Je zoekt een plekje op de Safari Star, een luxueuze stoomtrein die je meevoert naar de Victoria-watervallen op de grens tussen Zambia en Zimbabwe. De Britse bestsellerauteur M.G. Leonard en haar collega Sam Sedgman zorgen voor spanning en sensatie in GEVAAR OP SAFARI, het derde deel in de populaire reeks Dader op het spoor.

KORT
Alex mag met oom Ben, die reisjournalist is, weer mee op een fantastische treinreis. Na tripjes door Schotland en de VS vergaapt Alex zich deze keer aan het verbazingwekkende Afrikaanse landschap met z’n wilde dieren. Maar de reis wordt pas echt spannend wanneer een passagier dood wordt aangetroffen in een afgesloten treindeel… Is het een vreselijk ongeluk of is er meer aan de hand? Alex, een jonge detective in spe, wil er natuurlijk het fijne van weten…

TAG
treinen, Afrika, detective, spanning

QUOTE
Zeer uniek aan dit boek is dat er op de eerste pagina, voordat het verhaal begint, een pagina gewijd is aan een spreekbeurtpakket. Er staat een mailadres bij waar je het gratis spreekbeurtpakket kan aanvragen. Je krijgt dan een vrolijke powerpointpresentatie, leuke tips en een poster om uit te printen. Je kunt dus een leuke boekbespreking voorbereiden met dit boek.” (recensie Chicklit.nl)

EXTRA
Sam Sedgman vertelt over het boek en over schrijven (English)

VIJF
Zwaai een laatste keer naar de savanne en de kleurrijke ‘pagnes’, want het zuidelijk halfrond vervaagt aan het vliegtuigraampje. Bye bye Africa! Hej hej Danmark! Denemarken dus, het land van Lego, vikings, uitgestrekte landschappen en de kleine zeemeermin, maar ook het land dat aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bijzonder gastvrij was. Dat stukje geschiedenis komt weer tot leven in IK KAN NOG STEEDS NIET VLIEGEN van de Nederlandse kinderboekenschrijfster Anna Woltz.

KORT
Zomer 1945: Luuk, een jongen van 13, reist met heel veel andere kinderen naar Denemarken. Daar mag hij drie maanden gaan genieten van genoeg eten, frisse lucht en rust. Dat kan Luuk goed gebruiken na de hongerwinter. Op de boerderij ontmoet hij Ida en Kirsten. Voor die twee meisjes is de oorlog nog niet voorbij. Luuk wil te weten komen wat er met hen aan de hand is en hoe hij hen kan helpen. Hoewel… is hij daar wel oud genoeg en stoer genoeg voor?

TAG
oorlog, ontbering, boerderij, familiegeheim

QUOTE
Dertien jaar heeft Luuk gewacht. Voor de oorlog, in de jaren dertig, was hij een papkind. Die tijd telt niet mee. Daarna liepen er vijf jaar lang Duitsers op straat en moest hij altijd voor het donker thuis zijn. Als Ma er niet was, speelde hij hele dagen buiten – dat is waar. En in de laatste winter van de oorlog ging de school zelfs dicht. Maar dat voelde niet als vrijheid. Dat was leegte. Nu woont hij in Denemarken, en eindelijk is hij klaar met wachten. Dit is het. Een leven zonder grenzen.

EXTRA
Anna Woltz beantwoordt vragen van kinderen


ZES
De volgende Europese halte is het Engelse Lake District. In dat prachtige natuurgebied ontrafel je beetje bij beetje het gebeuren in DE GEEST EN HET MEISJE, een spannend, sfeervol en opwinden,d boek van de Britse meesterverteller Lucy Strange.

KORT
Het is 1899. Wie zijn de echte ouders van Agatha, die opgroeide bij een graaf en een gravin? Die vraag laat Agatha niet meer los als ze van de ene op de andere dag uit de rijkeluiswereld wordt verbannen en als ze mee moet met een stuurse en arme man die beweert dat hij haar vader is. En wie is toch die geest die ineens opduikt? Kan die misschien een tip van de sluier oplichten?

TAG
familie, geesten, gothic sfeer, vriendschap

QUOTE
Het was een meisje – een spookachtig meisje van licht. Wie is ze? Ik kan aan bijna niets anders denken. Ik vraag me af of ze heel misschien het meisje is van wie ik afscheid hebt genomen op de dag dat vader werd begraven: lady Agatha Asquith. Mijn vroegere ik. (…) Of misschien is ze de geest van de zilverwitte tombe: een meisje dat teerbemind was. Maar ik heb geen flauw idee van wie die tombe is, en ik ben ervan overtuigd dat er een verband bestaat tussen de geest en mij: Bryn kon haar niet zien, maar ik wel. Er is iets wat ons verbindt – een onzichtbare draad die zich als spinnenzijde tussen ons uitstrekt.” (blz. 119/120)

EXTRA
Sfeer Lake District opsnuiven via woordenloos filmpje

ZEVEN
We verlaten Europa om de zijderoute richting oosten te volgen. Die weg brengt ons in Azië bij een boek dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal: HET MEISJE DAT DOOR INDIA FIETSTE, geschreven door de Nederlandse NOS-correspondente Aletta André.

KORT
Jyoti woont in een van de armste deelstaten van India. Haar toekomst ligt al vast: jong trouwen en voor haar man en schoonfamilie zorgen. Maar dan raakt haar vader gewond. Hij woont en werkt in een grote stad honderden kilometers verderop. Jyoti moet voor hem zorgen en komt voor het eerst in een grote stad. Als daar corona uitbreekt en er een lockdown volgt, zit er niets anders op dan terug te keren naar huis. Jyoti rijdt met haar zieke vader achterop de fiets 1.200 kilometer door India om hun dorp op het platteland te bereiken.

TAG
India, armoede, vriendschap, opkomen voor jezelf

QUOTE
“Ik hou van India’s tegenstellingen. Het is een land dat je keihard in je gezicht slaat en vervolgens warm omhelst. In India is alles mogelijk, ook voor mijn hoofdpersoon Jyoti Kumari, een arm meisje van lage kaste.” (Aletta André)

EXTRA
Een NOS-verslagje van Jyoti’s reis

ACHT
Ruk je los van de stinkende vuilnishopen en sprookjesachtige gebouwen, want het land van de rijzende zon lonkt. De Nederlandse auteur Edward van de Vendel kiest Japan als geboorteland voor HET BAMBOEMEISJE. De Belgische illustrator Mattias De Leeuw liet zich voor de afbeeldingen inspireren door oude Japanse prenten en kalligrafie.

KORT
Wanneer een oude bamboesnijder tussen de bamboe een klein meisje vindt, zijn hij en z’n vrouw dolgelukkig. Eindelijk een kindje om voor te zorgen! Als Jie oud genoeg is, willen haar ouders dat ze trouwt, maar Jie wil niet weg bij haar ouders.

Elke man die om haar hand vraagt, krijgt van Jie een onmogelijk opdracht. Tot er een jongen komt op wie Jie verliefd wordt. Hoe kan ze nu kiezen tussen hem en haar ouders? En wat moet ze doen als ook hij zijn onmogelijke taak niet volbrengt?

TAG
Japanse sprookjes, tradities, liefde

QUOTE
Zo bleven ze een tijdje staan, want liefde maakt wat vast is vloeibaar en wat vloeibaar is weer vast – het hangt je vleugels om en tegelijkertijd spijkert het je spieren aan de grond. Het zet de wereld in zwart-wit, terwijl het jou en hem, of haar en jou met de kleuren inkleurt van het allereerste zelf geplukte paradijsboeket van de allereerste paradijselijke pauwenverentooi.” (blz. 164)

EXTRA
Soorten bamboe en panda’s


NEGEN
Eén werelddeel wacht nog op ontginning: Oceanië. De expeditie down under start in Wellington, Nieuw-Zeeland. Op die locatie situeert de Nederlandse schrijver Fedor De Beer zijn EXPEDITIE TOI MOKO.

KORT
Thoms vader is archeoloog en antropoloog. Als hij een toi moko, een eeuwenoud getatoeëerd Maori-hoofd moet terugbrengen naar een Maori-stam in Nieuw-Zeeland mogen Thom en zijn buurmeisje Lin mee op expeditie. Maar hun reis is niet zonder gevaar. Er loeren duistere figuren op de toi moko en het hoofd lijkt nog magische krachten te bezitten!

TAG
Maori, magie, avontuur

QUOTE
“Ka mate, Ka mate, Ka mate! De woorden dreunden door Ihaia’s hoofd in het razende ritme waar mee zijn voeten de grond raakten.” (p. 11)

EXTRA
Facebookpagina van het boek

TIEN
De wereldreis eindigt in Australië, de setting van SARA’S WALKABOUT, een boek van de Nederlandse sociologe en kindercriminologe Inez Van Loon. Het verhaal speelt zich af in 1959.

KORT
Sara is 13 en ze heeft een prima leventje. Maar dan verhuist ze met haar ouders naar Australië en ineens staat haar leven op z’n kop. Ze kan moeilijk wennen, tot ze de Aboriginaljongen Otis ontmoet. Otis is bij zijn familie weggehaald en opgevoed door pleegouders. Als hij vertrekt om z’n echte ouders te zoeken, gaat Saar met hem mee. Het wordt een spannende tocht door de Australische outback.

TAG
Aboriginals, migranten, identiteit, vriendschap

QUOTE
“M-maar waarom woon je dan bij pleegouders? En… En waar is je zusje dan?”
‘’Wist ik maar waar ze was. We zijn bij onze ouders weggehaald, Dutchie. Dat doen ze met alle halve Aboriginalkinderen in dit land.” “Weggehaald?” Sprakeloos laat Saar zich op het bed neervallen. “Maar… waarom?” ‘’De overheid wil ons op de manier van de blanken opvoeden.
” (blz. 86)

EXTRA
Wie zijn de Aboriginals?

Onze boekentrip rond de wereld zit er helemaal op. Ik hoop dat je binnenkort een nog veel interessantere reis maakt aan de hand van boeken die leerlingen zelf hebben voorgesteld, want er liggen nog heel wat boeken op boeiende, mysterieuze of adembenemende plekjes te wachten. Tot ziens, au revoir, hasta la vista, arrivederci, auf Wiedersehen, vi ses, tot weersiens!

Kinderen die wat worstelen met lezen of die een leesbeperking hebben, kunnen toch meereizen dankzij Luisterpuntbibliotheek. Je vindt er De goede dieven, De verloren bloem van de sjamaan, Een mooie dag om in een boom te klimmen, Gevaar op safari, Ik kan nog steeds niet vliegen, De geest van het meisje, Het meisje dat door India fietste, Het bamboemeisje, en Expeditie toi moko. https://daisybraille.bibliotheek.be/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.