1 zomer, 9 boeken

1 zomer, 9 boeken is een leesbevorderingsactie voor de jeugd, naar analogie met de volwassen versie 1 stad, 19 boeken. Per leeftijdscategorie worden negen boeken in de kijker gezet, dat is één boek per week zomervakantie. Wie alle negen boeken in één zomer leest wint… een hoofd vol leuke leeservaring, nieuwe boekenvrienden en -werelden, en hopelijk ook honger naar nog meer boeken.

Deze actie ontstond oorspronkelijk in de bib van Elsene, maar loopt dit jaar ook in een heel aantal andere Brusselse bibliotheken. Er zijn zes verschillende leeftijdscategorieën, van prentenboeken tot 14+

In de lijst staan voornamelijk recente boeken, maar er kan ook al eens een klassieker of een vergeten pareltje tussen sluipen. De nadruk ligt op fictie, maar ook leuke informatieve boeken zijn geen taboe voor 1 zomer, 9 boeken. En dit jaar zit er naast een graphic novel ook een gedichtenbundel in de selectie.

In dit artikel licht ik enkele van de gekozen titels uit. Zo is er bijvoorbeeld Een tijger in je bed, dat bedoeld is voor beginnende lezers. Bibi Dumon Tak maakte alweer een heel aantrekkelijk boek met prachtige illustraties door Ingrid en Dieter Schubert. Naast twee waargebeurde verhalen worden informatieve weetjes meegegeven over tijgers, en dat alles in een eenvoudige, heldere taal.

Een ander boek dat de selectie van 2022 haalde is Dingen die ik niet over schapen wist van Jaco Jacobs. Het boek mikt op kinderen van elf jaar en ouder. De toch wel intrigerende titel doet vermoeden dat er veel humor in het boek zit en dat blijkt vanaf de eerste bladzijde inderdaad het geval te zijn. Een jongen die tegen zijn zin op roadtrip door de woestijn vertrekt met zijn oma, en een depressief schaap, dat zijn de ingrediënten die van dit boek een heerlijke leeservaring maken. Het boek leest als een trein en is daarom uitermate geschikt voor op lange, zomerse dagen.

Voor de 14-plussers zit er een graphic novel in de selectie. Muizen en Mensen is een klassieker van John Steinbeck uit 1937 (!), die door Rebecca Dautremer in een prachtige, frisse graphic novel gegoten werd. Een best wel zwaar verhaal, dat door de combinatie beeld en tekst toch makkelijker verteerbaar wordt, en zo zijn weg kan vinden naar jongeren die het originele boek waarschijnlijk nooit een kans zouden geven.

De volledige selectie van 1 zomer, 9 boeken bestaat uit 54 titels, en die vind je hier terug.

  • 1zomer9boeken2022-prentenboeken

https://brusselsebibliotheken.bibliotheek.be/mblist/21510

  • 1zomer9boeken2022-6plus

https://brusselsebibliotheken.bibliotheek.be/mblist/21514

  • 1zomer9boeken2022-8plus

https://brusselsebibliotheken.bibliotheek.be/mblist/21516

  • 1zomer9boeken2022-10plus

https://brusselsebibliotheken.bibliotheek.be/mblist/21517

  • 1zomer9boeken2022-12plus

https://brusselsebibliotheken.bibliotheek.be/mblist/21518

  • 1zomer9boeken2022-14plus

https://brusselsebibliotheken.bibliotheek.be/mblist/21519

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.