Kapotte knieën

Over buitenboeken…

En toen werd het zomer. Voor ouders een periode van geregel, kampjes, lapjes op broeken naaien en net iets luider ‘aan tafel!’ moeten roepen omdat de kinderen weer eens diep in de tuin of het park aan het spelen zijn. Maar het is ook de tijd van het jaar waarin je gespuis soms moeilijk van het scherm weg te jagen is. Hoe kan je hen nog meer prikkelen om buiten te gaan spelen? Door onze tips te lezen natuurlijk!

Alle boekjes van Pettson en Findus doen zin krijgen om naar buiten te gaan. Als ik er toch eentje moet kiezen, raad ik je Pettson gaat kamperen aan. In dit avontuur zet Opa Pettson een tikje tegen zijn zin (want wat gaan de buren zeggen?) een tent op in de tuin voor zijn huiskat Findus en gebeuren er uiteraard weer de gekste dingen. Lees het voor in de tuin en zet zelf een tentje op. Geen tuin? Ook in de woonkamer kan een tent opzetten best gezellig zijn!

Ga je wel eens naar een park in de buurt? Dan is de überklassieker Tiny in het park een absolute must. Het is een eenvoudig verhaal met mooie, sfeervolle beeldjes met een nostalgische touch, uiteraard helemaal de stijl van Marcel Marlier. Niet te verwonderen dat ze old-school aanvoelen, want de verhalen zijn ondertussen al meer dan 60 jaar oud! Toch blijft het hier herkenbaar, met veel elementen die je ook vandaag nog vindt in een provinciedomein of openbaar park. De beste plek om dit te lezen? Het Provinciedomein van Huizingen! Lees het verhaal voor en probeer dan zo veel mogelijk activiteiten te doen die Tiny en haar vriendjes ook deden. Wedden dat je je niet zal vervelen?

Over parken gesproken, nog een fijn verhaaltje maar dan met nog veel meer fantasie, is Toen Peter Pan nog bij de elfjes woonde van J.M. Barrie. Dit minder bekende verhaal is het eerste waarin Peter Pan voorkomt. Ga mee op wandel doorheen de Kensington Gardens en ontdek de magische creaturen van het park door de ogen van een kind. Lees het voor aan kinderen vanaf 6 jaar ongeveer en maak hierna dan een wandelingetje in het park, bij voorkeur bij schemering…

Wil je wel samen met je klas of je kind buiten ravotten maar heb je eenvoudigweg geen inspiratie? Vrees niet, want ook hiervoor kunnen we een boekje voorschrijven, of eigenlijk ontelbare boekjes. Bij We gaan op berenjacht van Michael Rosen kan je bijna niet anders dan mee te doen met de vijf hoofdpersonages. Of wat dacht je van Ben je bang in het bos, Grote Wolf? van Jan De Kinder? Kleuters kunnen na het horen en zien van dit verhaal in het bos de activiteiten nadoen van de wolven (op blote voeten lopen, door het struikgewas ristelen, in een boom klimmen, huilen als een wolf, over een boomstronk stappen…). Beide verhalen lees je best buiten, en dan nog liefst met een verteltheater!

Concrete tips voor buitenactiviteiten vind je in Alle kinderen naar buiten! In dit grote natuuractiviteitenboek, geschreven door Marieke Dijksman en Jasper de Ruiter staan massa’s leuke spelletjes voor alle leeftijden. Voor sommige heb je amper materiaal nodig. Natuurlijk bezig van Sabine Lohf bereikt hetzelfde. Wil je nog iets creatiever aan de slag? Dan kan je (voor iets oudere kinderen) Grappig Houtsnijwerk proberen of knutselen met dingen uit de natuur.

Voor leesbeesten met een eigen of gedeelde tuin is er Buiten bezig. Hierin leren kinderen vanaf 8 jaar zoiets hoe ze hun tuin aantrekkelijker kunnen maken voor de beestje en zelf lekkers kunnen oogsten.

Je merkt het al. Lezen en buiten spelen zijn natuurlijke gezellen. Geniet ervan!

Jochen is coördinator educatie in de bib van Jette

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.