Vervelen? Sorry daar heb ik geen tijd voor!

‘Mama, ik verveel mij!’ ‘De taak is al gedaan juf!’ Hoe zorg je ervoor dat je je kinderen kan bezighouden of je leerlingen stil krijgt? Mijn moeder achterhaalde vele jaren geleden al het antwoord op deze vraag dus laat me het nu met jullie delen. Anno 2022 is het makkelijk om iemand een IPhone of tablet in de handen te duwen en korte metten te maken met ‘storende’ kinderen. Ik ben misschien net 23 maar let op want ik ga hier haast een volwaardige boomer uitspraak doen: Laat de telefoons even achterwege en doe zoals mijn moeder deed. Steek eerder een stripalbum in de handen van je kinderen en studenten.

Dat de jeugd nog strips leest daar ben ik zeker van; ik zie het dagelijks in de bibliotheek waar ik werk. Stripverhalen worden er en masse uitgeleend. Maar toch wou ik het medium nog eens aanprijzen voor haar kunde om onverdeelde aandacht op te wekken. In deze blog maak ik een lijst op van stripverhalen die ik meermaals verslonden heb en ervoor zorgde dat mijn moeders mentale gezondheid intact bleef onderweg op vakantie. Deze lijst is natuurlijk opgemaakt uit persoonlijke voorkeuren maar ik raad aan om eens te polsen bij de kinderen waar de interesses liggen en zo een stripreeks uit te kiezen.

Prinsesje Guldenvlecht Gered

Levendige herinneringen heb ik aan de avonturen van Langteen en Schommelbuik van auteur Jef Nys. De koene kabouterridders moeten het edele prinsesje Guldenvlecht redden uit de klauwen van de draak. Een klassiek verhaal maar nog steeds even vermakelijk en spannend als vroeger.


Suske en Wiske: De Zeven Schaken
Een episch avontuur dat het toen 50-jarige bestaan van Suske en Wiske vierde. Een ode aan Willy Vandersteen en het Antwerpen waarin hij opgroeide. Geschiedenis en legendes treffen elkaar in dit super coole verhaal waarvan ik mijn exemplaar letterlijk kapot gelezen heb.

Kuifje: Het Geheim van de Eenhoorn

Eigenlijk kan ik alle Kuifjes vermelden hier. Maar ook bij dit album las ik het tot de binding loskwam. De heroïsche daden van Kuifje gaan nooit vervelen en slokken je helemaal op. Zeker wanneer er een groot mysterie op te lossen valt en er een schat te vinden is.

Asterix en het Gouden Snoeimes


Je bezoekt alle uithoeken van de oude wereld met onze twee favoriete Gallische krijgers. In dit album gaan ze opzoek naar een nieuw snoeimes voor de druïde Panoramix. Complot en intrige staan deze missie in de weg. Maar geen obstakel waar de pientere Asterix en ijzersterke Obelix niet tegen opgewassen zijn.

Al deze reeksen zijn nog steeds te verkrijgen en natuurlijk ook terug te vinden in de bibliotheek. Hier nog enkele meer recente reeksen:

Hilda en de trol
Voor de avonturiers en liefhebbers van mysterie raad ik ‘Hilda’ aan. Oorspronkelijk een animatiereeks op Netflix en ondertussen vertaald naar het stripmedium. Deze zijn super toegankelijk verbeeld en bewaren de charme van de animatiereeks. Elk album heeft een ander spannend avontuur of raadselachtig mysterie te vertellen.

Het dagboek van Cerise: De stenen dierentuin
Een ontzettend leuke, mooie, lieve, grappige en ontroerende stripreeks, in een bijzondere mengvorm van strip en dagboek. Vooral de stijl van de strips is wat bij mij de ogen uitstak. Het tekenwerk is erg mooi en toegankelijk wat maakt dat er plaats is om hele pakkende verhalen te vertellen. Een echte aanrader.

Ziezo, hopelijk veel inspiratie om de kinderen mooie leesuurtjes te bezorgen. Maar vergeet zeker ook niet eens uit zoeken welke stripverhalen de kinderen van je klas graag lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.