#Booktok

Bib Joske broedde al een tijdje op een Booktok-collectie. #Booktok? Quoi? Jongeren die leestips met elkaar delen in leuke korte filmpjes op Tiktok onder de Booktok hashtag, jawel! Boekenwinkels en bibliotheken kunnen natuurlijk niet achterblijven.

Wat houdt #Booktok in? Welke Young Adult en/of romans worden zo ijverig gedeeld op Tiktok? Wel, het aanbod is erg divers: the usual chicklit, veel fantasy, donkere verhalen, adembenemende thrillers en vooral veel romantiek. Sommige boeken werden ook verfilmd. En omgekeerd: na de Netflix-serie ‘Wednesday’ over de donkere, sarcastische Wednesday Addams, lanceerden boekenverkopers bijpassende Booktok-tips.

Before the coffee gets cold’ blijkt een topper te zijn, een Japanse debuutnovel van Toshikazu Kawaguchi, maar ook klassiekers als ‘The secret History van Donna Tartt of Adam Silvera, de reeksen van schrijfster Colleen Hoover. To be continued…

Een ander kenmerk van de #Booktok-generatie is dat almaar meer jongeren (zowel in België als Nederland) in het Engels lezen. Dus bieden we in bib Joske sommige boeken in de twee talen aan. Één ding is zeker: dit is een collectie die leeft. Twee weken geleden werd ze uitgestald op onze toontafel en er worden gretig boeken meegenomen, door jong én oud. Bib Joske krijgt ook boekentips van jonge leners om de collectie uit te breiden, dat maakt ons blij! We hopen dat de Booktok-boeken ook een plaatsje krijgen op de verplichte leeslijst op school.

Bib Joske proefde al een beetje van de Booktok-collectie en deze twee bekoren alvast:

Het onzichtbare leven van Addie LaRue van V.E. Schwab

Online wordt dit boek getypeerd als ‘urban fantasy’ en dit is wel een typerende genreomschrijving!

 In 1714 wordt de 24-jarige Addie LaRue uitgehuwelijkt en dat zint deze dromerige meid helemaal niet. Ze bidt tot de foute God (die antwoordt wanneer het donker is). Haar wens gaat in vervulling maar tegen een vreselijke prijs: zodra ze uit iemands zicht verdwenen is, vergeet die haar. Zo begint ze haar omzwervingen naar Parijs, Chicago, New-York, … Niemand kan zich haar herinneren zodra een deur wordt gesloten of een hoofd wordt omgedraaid. Maar Addie leert de begrenzingen van haar vloek kennen maar ook hoe ze die enigszins kan omzeilen.  

De Middernachtbibliotheek van Matt Haig

Matt Haig is een Engelse schrijver voor YA en volwassenen. Toen hij jonger was, leed Haig zelf aan depressies. Zijn hoofdpersonage Nora zit er ook helemaal door: haar kat wordt overreden, ze verliest haar job, ze wordt overmand door spijt over de relatie die afsprong, de slechte band met haar broer, enzovoort. Ze besluit er een einde aan te maken. Maar ze komt terecht in de Middernachtbibliotheek, een plek tussen leven en dood.  Elk boek uit de Middernachtbibliotheek  dat ze uit het rek neemt, trekt haar mee naar een ander mogelijk leven.

Op zoek naar een Daisy-luisterversie voor leerlingen met een leesbeperking? Luisterpuntbibliotheek heeft verschillende boeken van Colleen Hoover en Adam Silvera in haar collectie, waarvan enkele in het Engels.
Ook Voordat de koffie koud wordt, De verborgen geschiedenis, Het onzichtbare leven van Addie Larue en Middernachtbibliotheek zijn verkrijgbaar als Daisy-luisterboek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.