Gino de dino

Over dinosaurusboeken…

Ben jij ook zo gefascineerd door dino’s? In elke bibliotheek of boekenwinkel zijn boeken hierover al generaties lang extreem populair. Wat is dat toch dat deze creaturen zo tot de verbeelding blijven spreken? Is het misschien omdat ze zo goed lenen tot weetjes? Even proberen:

Wist je dat een Stegosaurus dan wel negen meter lang en vier meter hoog kon worden, maar dat zijn hersenen niet groter waren dan een walnoot? 😲

Ik zie je al bewonderend fluiten: hoe weet hij dat toch allemaal? Door erover te lezen natuurlijk! Wil je ook zo interessant overkomen en menig feestje kleuren met je ongebreidelde kennis over dit onderwerp? Zoek niet verder. Hieronder vind je dé ultieme dinoboekenlijst!

Prentenboeken

In zowat elke post hoort een boek van Edward Van De Vendel en dat is hier niet anders. Samen met illustrator Floor de Goede maakte hij het gevoelige én hilarische Ik ben bij de dinosaurussen geweest. Heeft je kleuter de smaak te pakken? Ga dan verder met fantasierijke Als ik een dinosaurus had van Gabby Dawnay en Alex Barrow.

Als je kind ondertussen ook echt meer wil weten over dino’s dan kan je via Het ongelofelijke maar waargebeurde verhaal over de dino’s van Guido van Genechten, Ditjes en Datjes over Dinosaurussen van Harriet Blackford en Britta Teckentrup naar Willewete Dinosaurussen gaan van Jozua Douglas en Barbara van Rheenen. Heldere weetjes, mooie illustraties en fijne korte verhalen wisselen elkaar af in deze drie verhelderende prentenboeken.

Weetboeken

Kinderen groeien op en willen spoedig zélf wel eens iets lezen over deze mysterieuze creaturen. De dinosaurusatlas van Anne Rooney is dope, cool en vet tegelijk (nvdr.: de auteur is 37, we zijn NIET verantwoordelijk voor zijn zielige pogingen tot jongerentaal). Het boek bevat uitklappagina’s, foto’s van fossielen op ware grootte en de zwierige prenten van James Gilleard zorgen dat lagere schoolkinderen en hun ouders er uren zoet mee zijn. Mag het ook wat prikkelarmer? Verlies jezelf dan in de klassieker van John Woodward Lannoo’s grote encyclopedie van alle dinosauriërs, dat meer dan 60 jaar na het verschijnen van de eerste versie nog steeds verrassend fris en up-to-date blijkt te zijn (of goed herwerkt, dat kan ook). Bescheidenheid is dan weer niet het eerste woord dat in het hoofd van Tom Jackson speelde toen hij de titel zocht voor zijn flink uit de kluiten gewassen Het allermooiste boek over dinosauriërs. En deksels, veel mensen zullen hem nog gelijk geven ook! Dat heeft veel te maken met de gedetailleerde en sfeervolle illustraties van Rudolf Farkas, het grote formaat dat uitstekend leent om gezellig samen te lezen en de verrassende weetjes (over hersenen die zo groot zijn als walnoten bijvoorbeeld).

Mag het wat meer zijn? Wil je bijvoorbeeld ook andere prehistorische dieren en planten leren kennen? Dan kan Over de dinosaurussen en andere prehistorische dieren van Douglas Palmer en zijn team je vast boeien. Het is wel een klepper van bijna 300 pagina’s, dus eerder bedoeld als naslagwerk. Wil je tot slot ook weten in welke dieren van vandaag een vleugje dinosaurus doorleeft? Dan gaat De opkomst en de ondergang van de dinosaurus van Stephen Brusatte je mond meermaals doen openvallen. In het al even fascinerende Feathered dinosaurs (wel enkel in het Engels beschikbaar voorlopig) focust John Long dan weer vooral op de origine van vogels.

Dit allemaal maar om te zeggen dat er veel, heel veel fantastische boeken te vinden zijn met dino’s in de hoofdrol. En wil je eens een filmpje zien in plaats van een boek te lezen, dan moet je gewoon Jurasssic Park nog eens vanonder het stof halen. Het blijft een klassieker, ook na dertig keer kijken (zelf uitgetest, zo grondig zijn we wel).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.