Alfabet – Charlotte Dematons

We zijn absoluut verrukt over het boek alfabet van Charlotte Dematon, een alfabetboek met zoveel lagen dat je er met alle leeftijden mee aan de slag kan.

Per dubbele pagina tekent Dematons alle woorden die beginnen met dezelfde letter, fantastisch om uit te zoeken hoeveel je er kent. Vergeet ook niet om de letterdief op te speuren, vind je ook de voorwerpen die hij steelt?

Er zit meer in de tekeningen dan je op het eerste zicht denkt, Dematons tekent ook werkwoorden en zo kan je per pagina de meest fantastische allitererende zinnen samenstellen ‘in een nest zit een nijlpaard met een nachtjapon aan haar nagels Napels-geel te lakken’ en ‘Banaan met badmuts zit in een bad dat balanceert op de blauwe berg’
Ga samen op zoek naar woorden en verzamel lijsten van voorwerpen, dieren en werkwoorden met dezelfde letter.

Typografie

Ga aan de slag met je klas en maak een eigen alfabetboek.
Leg de focus op de vorm van de letters, zien alle a’s er hetzelfde uit? Maak je letter lang en smal of dik en rond, experimenteer met typografie. Haal inspiratie uit Mooi Boek van Joke van Leeuwen en ga op zoek naar letters in het straatbeeld, maak een Brussels alfabet (of een buurt alfabet). Ga op zoek naar weetjes die bij je letter passen of schrijf zelf een leuke zin. ‘R is van Raaf die drinkt met een rietje’. Verzamel alles in je eigen ABC-boek.

Schrift, geheimschrift en code

Ga op zoek naar de oorsprong van ons alfabet, vergelijk onze letters met andere talen en schriften. We schrijven om te communiceren, schrijf iets op een poster en wie langsloopt kan het lezen. Schrijf hele verhalen neer als boek en laat iedereen meegenieten. In sommige situaties zijn onze letters niet wat je nodig hebt voor communicatie, dan gebruiken we geheimschrift of codes. Schrijf een brief in geheimschrift en enkel de ontvanger kan hem lezen. Gebruik morse code om over lange afstanden te communiceren. Ga op zoek naar de geschiedenis van geheimschriften en hun decodering, bestudeer de ingenieuze werking van de Enigma machine en maak een sprong naar computercode.

Boeken over codes en geheimtaal

‘Mooi boek’ is ook als Daisy-luisterboek verkrijgbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.