Helden en schurken

Over de jeugdboekenmaand… “Helden en schurken”, dat is het thema dat Iedereen Leest voor Jeugdboekenmaand 2022 koos. Een heel dankbaar thema, want is deze klassieke tegenstelling nu net niet de narratieve motor van veel (of zelfs) alle verhalen?

Helden en schurken heb je in alle maten en formaten: lief-stout, wit-zwart, goed-slecht, onschuldig-doortrapt en ga zo maar door. Maar nog veel interessanter zijn de grijswaarden: de held die ook een zwart kantje heeft of de schurk die nog wel ergens een sprankel goedheid bewaard heeft.

De dynamiek van de tegenstelling tussen de held en de schurk vind je in alle mogelijk verhalen/genres: van prentenboeken, over strips en graphic novels, sprookjes, zelfs weetboeken, fantasy, tot in jeugdromans. En dan hebben we het nog niet over de held-schurk-relatie in de film…

Boekenlijstjes in het thema

Een goede start voor “Helden-schurken”-boekenlijstjes is de officiële website van de Jeugdboekenmaand: https://www.jeugdboekenmaand.be. Je vindt er ook lestips, knutselideeën en promomaterialen.

De jeugdboekenmaand in de Brusselse bibliotheken

Vanaf midden februari begint de Jeugdboekenmaand al in Brussel. De Brusselse bibliotheken stelden een breed programma samen, met vertellers en auteurs voor lager en middelbaar onderwijs. Voor de kleuters werken de bibs samen met de kleuteropleiding van de Erasmushogeschool.

Speciaal voor deze Jeugdboekenmaand en in het kader van “Leesrijk Brussel” vroegen de bibs aan vertelster Veerle Ernalsteen om een podcast te maken over de kracht van vertellen: wat doet een verhaal nu eigenlijk precies met de luisteraar? En waarom is naar verhalen luisteren zo belangrijk voor de ontwikkeling van het leesplezier en de leesmotivatie van de kinderen en jongeren?

Je vindt alle info over de Brusselse Jeugdboekenmaand en de podcast op de website van de Brusselse bibliotheken: Jeugdboekenmaand | Brusselse bibliotheken (bibliotheek.be).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.